Dzis jest 22.08.2018, imieniny Cezarego, Marii, Zygfryda
advert 1
advert 2
advert 3
Szkoła Branżowa I Stopnia PDF Drukuj Email
czwartek, 07 lutego 2013 00:00

 

SZKOŁA BRANŻOWA I STOPNIA


Podbudowę programową szkoły branżowej I stopnia stanowi gimnazjum. Nauka w szkole branżowej I stopnia trwa
3 lata. Szkoła Branżowa I Stopnia przygotowuje uczniów do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe, umożliwiającego uzyskanie dyplomu w wybranym zawodzie.

 
Absolwenci, którzy zdadzą zewnętrzny egzamin potwierdzający kwalifikacje zawodowe otrzymują EUROPASS - Suplement do Dyplomu Potwierdzającego Kwalifikacje Zawodowe. Zawiera on szczegółowy opis umiejętności i kompetencji uzyskanych przez posiadacza dyplomu zawodowego wraz ze wskazaniem zawodów, do których wykonywania jest uprawniony. Suplement jest ściśle powiązany z zawodem. W danym kraju wszyscy posiadacze określonego dyplomu otrzymają do niego taki sam suplement. Struktura dokumentu jest jednolita dla wszystkich państw członkowskich UE, chociaż w Polsce w suplemencie dodatkowo umieszcza się numer dyplomu oraz nazwisko i imię posiadacza. Suplement jest wydawany bezpłatnie przez Okręgowe Komisje Egzaminacyjne w języku polskim oraz, na życzenie posiadacza dyplomu, również w wersji angielskiej. Europass stwarza możliwości nauki i pracy w Europie, zwiększa szanse na rynku pracy.
 
Absolwenci szkoły branżowej I stopnia mogą kontynuować naukę w liceach i technikach uzupełniających w celu zdobycia wykształcenia średniego ogólnego umożliwiającego zdanie egzaminu maturalnego.


Mechanik Pojazdów Samochodowych
Piekarz
Sprzedawca
Kucharz
Operator Obrabiarek Skrawajacych

Monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie

MECHANIK POJAZDÓW SAMOCHODOWYCH


Ogólna charakterystyka zawodu:


Mechanik pojazdów samochodowych zajmuje się:


    • wykonywaniem operacji monterskich i czynności kontrolno-odbiorczych w procesie wytwarzania pojazdów samochodowych,
    • przyjmowaniem pojazdów i zespołów do naprawy oraz sporządzania protokołów przyjęcia,
    • usuwaniem usterek w zespołach i układach pojazdów,
    • przeprowadzaniem konserwacji i zabezpieczeń antykorozyjnych podwozia i nadwozia pojazdu,
    • dokonywaniem wymian płynów eksploatacyjnych pojazdu,
    • wykonywaniem operacji demontażowych, montażowych i regulacyjnych pojazdu oraz jego zespołów,
    • wykonywaniem operacji mycia oraz części i zespołów,
    • dokonywaniem weryfikacji i napraw części oraz zespołów i podzespołów pojazdów samochodowych,
    • wykonywaniem rozliczeń kosztów usług obsługowo-naprawczych.

Wymagania psychofizyczne właściwe dla zawodu:

Mechanik pojazdów samochodowych powinien się odznaczać następującymi cechami:


    • zainteresowania techniczne,
    • koordynacja zmysłowo – ruchowa,
    • wyobraźnia przestrzenna,
    • podzielność uwagi,
    • szybka orientacja i spostrzegawczość,
    • koncentracja uwagi,
    • odporność na warunki środowiska pracy.
    • odporność na zapachy i smary,
    • sprawność i wytrzymałość fizyczna,
    • systematyczność i dokładność.

Przedmioty zawodowe w całym cyklu kształcenia:


  • Technologia i podstawy konstrukcji maszyn
  • Przepisy ruchu drogowego
  • Budowa i naprawa pojazdów samochodowych
  • Diagnozowanie pojazdów samochodowych
  • Organizacja i zarządzenie przedsiębiorstwem samochodowym
  • Język obcy zawodowy
  • Bezpieczeństwo i higiena pracy
  • Pracownia podstaw konstrukcji maszyn
  • Pracownia elektrotechniki i elektroniki
  • Pracownia samochodowa - Zajęcia praktyczne

 
Perspektywy zawodowe:

Typowymi miejscami pracy dla mechanika pojazdów samochodowych są:


    • warsztaty i serwisy samochodowe,
    • stacje kontroli pojazdów,
    • firmy transportowe posiadające własny serwis itp.
    • zakłady rzemieślnicze mechaniki samochodowej,
    • komórki służby technicznej odpowiedzialne za eksploatację pojazdów mechanicznych,
    • własna firma usługowa - naprawa pojazdów samochodowych.



 PIEKARZ

Ogólna charakterystyka zawodu:

Piekarz zajmuje się:


    • dobieraniem i przygotowywaniem surowców do produkcji;
    • ustalaniem metod i parametrów prowadzenia procesów technologicznych na podstawie wyników badań jakości surowców, półproduktów i wyrobów gotowych odpowiednio do istniejących warunków techniczno-organizacyjnych zakładu piekarskiego;
    • wybieraniem i zestawianiem w ciąg produkcyjny oraz obsługiwania maszyn i urządzeń;
    • sporządzaniem półproduktów;
    • dzieleniem i formowaniem rożnych wyrobów piekarskich;
    • przygotowywaniem do wypieku uformowanych kęsów ciasta;
    • wypiekaniem pieczywa w rożnych asortymentach;
    • sortowaniem, brakowaniem, pakowaniem, magazynowaniem i przygotowywaniem pieczywa do wysyłki;
    • oceną jakości surowców, półproduktów i wyrobów gotowych metodą organoleptyczną;
    • rozliczaniem produkcji piekarskiej.


Wymagania psychofizyczne właściwe dla zawodu:


Piekarz powinien się odznaczać następującymi cechami:


    • dobry stan zdrowia;
    • sprawność i wytrzymałość fizyczna;
    • zdolności manualne;
    • zainteresowanie produkcją piekarską;
    • poczucie odpowiedzialności;
    • spostrzegawczość i podzielność uwagi;
    • systematyczność i dokładność.


Przedmioty zawodowe w całym cyklu kształcenia:


    • wyposażenie techniczne piekarni,
    • produkcja piekarska,
    • przedsiębiorstwo w gospodarce rynkowej,
    • zajęcia praktyczne.


Perspektywy zawodowe:

Typowymi miejscami pracy dla piekarza są:


    • piekarnie,
    • zakłady cukiernicze wytwarzające ciasta, wyroby czekoladowe, lody, cukierki,
    • kawiarnie,
    • działy cukiernicze w obiektach hotelarskich,
    • własna działalność gospodarcza,
    • zakłady rzemieślnicze, zmechanizowane i przemysłowe,
    • zakłady gastronomiczne,
    • sklepy.


 
 SPRZEDAWCA

Ogólna charakterystyka zawodu:


Sprzedawca zajmuje się:


    • składaniem zamówień i przyjmowaniem dostaw,
    • przygotowywaniem towarów do sprzedaży,
    • eksponowaniem towarów,
    • prowadzeniem sprzedaży towarów,
    • prowadzeniem dokumentacji i rozliczeń związanych z obrotem towarowym,
    • dokonywaniem rozliczeń finansowo – księgowych,
    • prowadzeniem promocji – mix,
    • przyjmowaniem i rozpatrywaniem reklamacji.


Wymagania psychofizyczne właściwe dla zawodu:

 
Sprzedawca  powinien się odznaczać następującymi cechami:


    • dobra sprawność ruchowa i wytrzymałość fizyczna, która umożliwia pracę w pozycji stojącej i w ciągłym ruchu,
    • dobra prezencja,
    • spokojny głos i wyraźny sposób mówienia,
    • spostrzegawczość i dobra pamięć,
    • akceptowanie usługowego charakteru pracy oraz chęć służenia pomocą nabywcy,
    • komunikatywność – umiejętność łatwego i szybkiego dostosowania się do różnych typów psychologicznych ludzi,
    • kultura osobista,
    • poczucie obowiązku i odpowiedzialności,
    • uczciwość,
    • obowiązkowość,
    • poczucie estetyki,
    • zrównoważenie emocjonalne,
    • umiejętność pracy w zespole.


Przedmioty zawodowe w całym cyklu kształcenia:


    • towaroznawstwo,
    • organizacja sprzedaży,
    • sprzedaż towarów,
    • podstawy działalności handlowej,
    • zajęcia praktyczne.


Perspektywy zawodowe:

Typowymi miejscami pracy dla sprzedawcy są:


    • hurtownie,
    • punkty sprzedaży detalicznej,
    • miejsca sprzedaży akwizycyjnej,
    • własna działalność gospodarcza.


 KUCHARZ

Ogólna charakterystyka zawodu:

Kucharz zajmuje się:

    • sporządzaniem typowych potraw i napojów,
    • przygotowywaniem półproduktów podstawowych potraw, napojów i innych wyrobów kulinarnych,
    • przeprowadzaniem obróbki cieplnej półproduktów potraw i napojów oraz ich bezpośredniej sprzedaży w placówkach gastronomicznych,
    • przechowywaniem i magazynowaniem surowców, półproduktów i produktów kulinarnych.


Wymagania psychofizyczne właściwe dla zawodu:

 
Kucharz powinien się odznaczać następującymi cechami:


    • dobry stan zdrowia,
    • zainteresowanie zawodem,
    • umiejętność pracy w zespole,
    • życzliwość,
    • uprzejmość,
    • uczciwość.


Przedmioty zawodowe w całym cyklu kształcenia:


    • organizacja, bezpieczeństwo i higiena pracy
    • podstawy żywienia człowieka
    • technologia gastronomiczna z towaroznawstwem
    • wyposażenie techniczne
    • podstawy rachunkowości gastronomicznej
    • zajęcia praktyczne


Perspektywy zawodowe:

Typowymi miejscami pracy dla kucharzy są:


    • bary szybkiej obsługi,
    • punkty małej gastronomii,
    • szpitale,
    • szkoły,
    • przedszkola,
    • internaty,
    • stołówki prowadzone przez zakłady pracy.
    • restauracje,
    • kawiarnie,
    • hotelowe zakłady gastronomiczne,
    • przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych.


OPERATOR OBRABIAREK SKRAWAJĄCYCH

Ogólna charakterystyka zawodu:

Operator obrabiarek skrawających zajmuje się:


    • przygotowywaniem obrabiarek skrawających ogólnego przeznaczenia do planowanej obróbki,
    • wykonywaniem obróbki na obrabiarkach ogólnego przeznaczenia,
    • przygotowywaniem obrabiarki CNC do planowanej obróbki,
    • przygotowywaniem obrabiarki CNC do realizacji programu obróbki,
    • przeprowadzaniem programu obróbki na obrabiarkach CNC,
    • wykonywaniem konserwacji obrabiarek skrawających do metalu,
    • przeprowadzaniem kontroli jakości wyrobów wykonanych w procesach obróbki.


Wymagania psychofizyczne właściwe dla zawodu:

 
Operator obrabiarek skrawających powinien się odznaczać następującymi cechami:


    • zainteresowania techniczne,
    • wysoki poziom spostrzegawczości,
    • zdolność koncentracji uwagi,
    • zrównoważenie,
    • wyobraźnia przestrzenna,
    • zamiłowanie do dokładnej pracy,
    • koordynacja zmysłowo - ruchowa.


Przedmioty zawodowe w całym cyklu kształcenia:


    • rysunek techniczny,
    • technologia ogólna,
    • podstawy maszynoznawstwa i automatyki,
    • technologia obróbki skrawaniem i obrabiarki,
    • pracownia technik komputerowych i programowania obrabiarek sterowanych CNC,
    • zajęcia praktyczne,
    • specjalizacja


Perspektywy zawodowe:

Typowymi miejscami pracy dla operatora obrabiarek skrawających są:


    • przedsiębiorstwa produkcyjne wykorzystujące obróbkę skrawaniem, zajmujące się wytwarzaniem i eksploatacją maszyn i urządzeń mechanicznych, maszyn budowlanych, samochodów i ciągników,
    • zakładach budowy i eksploatacji taboru kolejowego, budowy silników parowych, spalinowych i turbinowych, napędów hydraulicznych, wyposażenia samolotów i śmigłowców itp.


Opracowanie: Diana Dumara, Renata Dumara


Poprawiony: środa, 28 lutego 2018 14:19